Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
vlkova_ivana
|
Zaslal: pá říjen 19, 2007 11:29 am Předmět: Bonitace v Milovicích |
|
|
Mám dotaz:
Jaký účel mělo losování pořádí na této bonitaci, když pak na povahový test šli psi dle katalogu??? Nemělo se losovat náhodou právě kvůli povahovému testu?
Dále bych se chtěla zeptat, kdo bude řešit případné stížnosti k revizní komisi, když údajně členové revizní komise byli zapisovatelé?
Kdy členské základně bude konečně sděleno co jednotlivé připisované kódy na předešlých bonitacích znamenají? A zda bonitační kódy budou opraveny, když vlastně ani neexistují a nikdo neví co znamenají? Revizní komise toto doporučila, respektuje toto výbor klubu? Všimla jsem si , že uvedené kódy se již na této bonitaci a svodu neobjevily.
Pokud to co jsem slyšela není pravda, ráda budu pokud toto uvedete na pravou míru. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
fistungova_martina
|
Zaslal: pá říjen 19, 2007 2:26 pm Předmět: |
|
|
Mám také dotaz:
V Milovicích byl uchovněn pes Agni Siderecan a v bonitačním kódu má 4e - nestandardní znaky na hrudi. Může mi tu tohle někdo osvětlit, co jsou nestandardní znaky na hrudi u plavého psa? Podle fotografie to totiž vypadá, že pes má obrovský bílý znak, který by vedl k vyloučení z chovu ... Osobně psa neznám, tak nevím, jestli má opravdu bílý znak nebo to dělá ta fotka, ale opravdu by mě zajímalo, co jsou to ty nestandardní znaky na hrudi u plaváka. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
otrubova_alena
|
Zaslal: so říjen 20, 2007 7:17 am Předmět: |
|
|
Ahoj Martino,
na fotce se to jeví opravdu jako velký bílý znak. Požádám předsedkyni bonitační komise o pár slov k bonitačnímu kódu zmiňovaného psa. Uvidíme, co nám k tomu napíše. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
otrubova_alena
|
Zaslal: so říjen 20, 2007 7:56 am Předmět: |
|
|
Paní Vlková,
požádám bonitační referentku, která po kozultaci se mnou navrhla úpravu bonitačního kódu, aby Vám odpověděla.
Stručně se pokusím odpovědět zatím já. Výborem klubu byl schválen návrh doplněné bonitační karty, která bude jistě v dohledné době zveřejněna na internetu. K již zavedeným kódům byl přidán jeden kód nový-S, pod který bylo možno uvést veškeré další odchylky od standardu, jenž nejsou uvedeny v bonitační kartě. Tyto odchylky je nutno k bonitačnímu kódu přímo vypsat. Je to prozatím pravděpodobně jediné možné řešení. Musíme vycházet i z toho, že i bonitační komise před rokem 2007 upravovaly bonitační kódy, ale tyto nebyly následně do bonitační karty oficiálně přidány.
Totéž by se mělo stát i s bonitačními kódy, nově zavedenými v letošním roce. Uvedené odchylky od standardu by měly být specifikovány slovně.
Předpokládám, mám v plánu a již shromažďuji materiály ke kompletní změně bonitační karty tak, aby bylo možno lépe specifikovat všechny odchylky od standardu i stupně odchylek a současně aby dávala bonitační karta možnost uvedení i např.zcela ojedinělé odchylky, která není součástí základního bonitačního kódu. Vše konzultuji a nadále budu konzultovat s rozhodčími z exteriéru. Ráda bych uvedla novou bonitační kartu "do života" na jarních bonitacích v roce 2008.
Představu mám takovou, že na webu musí být zveřejněny bonitační karty obě z důvodu "čitelnosti" bonitačních kódů.
Sehnala jsem i bonitační karty "původní", se kterými se začínalo a dávám dohromady jejich platnost...od-do, to se nám shodne při tvorbě databáze, kdy narážíme na jiné bonitační kódy. Všechny verze bonitačních karet by měly být dostupné členům klubu i s uvedením doby jejich platnosti.
Vidím, že máte o uvedenou problematiku zájem. Pokud by jste mi s něčím chtěla a mohla vypomoci, budu velmi ráda. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
fistungova_martina
|
Zaslal: so říjen 20, 2007 7:57 am Předmět: |
|
|
Díky za ochotu,
já totiž pořád žiju v domnění, že znaky mají psi barvy černé se znaky. O znacích na plavém psu jsem teda ještě neslyšela
Je ovšem dost možné, že se jedná o nějakou chybu v zápise kódu, třeba tam mělo být 4a - o čemž by se ovšem asi také dalo polemizovat. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
otrubova_alena
|
Zaslal: so říjen 20, 2007 9:05 am Předmět: |
|
|
Martino, plně souhlasím, to je totiž varianta, kterou chci ověřit. Bylo to první, co mě napadlo, když jsem si Tvůj příspěvek přečetla. Chyba v přepisu kódu....uvidíme. Předsedkyni BK napíšu odpoledne. Snad bude odpověď k dispozici brzy.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
goldmannova_alena
|
Zaslal: so říjen 20, 2007 9:23 am Předmět: |
|
|
Dobrý den paní Vlková.
Při bonitacích v Milovicích bylo postupováno dle doporučení RK:
"RK doporučuje na bonitacích posuzovat nejdřív psy a potom feny, pořadí losovat."
K povahovému testu nastupovali přihlášení jedinci v pořadí nejdříve psi a potom feny - byl použit seznam zveřejněný v katalogu. K posuzování exteriéru nastupovali bonitovaní jedinci podle losu k jednotlivým bonitačním komisím vedeným mezinárodním rozhodčím z exteriéru.
Složení bonitačních komisí bylo navrženo mnou a schváleno výborem tak, jak to ukládá bonitační řád.
Případné stížnosti a podněty budou řešeny dle platného organizačního řádu.
Nyní pracuji na vyhledání všech kódů, dopisovaných do bonitačních karet. Je jich víc, než v letošním roce použitých N6,N7- zálomky, deformace a anomálie ocasu. Například kód F2 nebo K5.
Až je všechny dohledám a předložím je členské základně, budou se muset členové sami rozhodnout, jak chtějí v případě dopisovaných kódů postupovat.
Dobrý den paní Fistungová.
Bonitační kód sestavuje mezinárodní rozhodčí pro posuzování exteriéru. Odpověď na Vaši otázku je tedy plně v jeho kompetenci.
Omlouvám se za velmi stručné odpovědi. Připravuji podklady pro úpravu bonitační karty tak, aby co nejvýstižněji podchytila všechny odchylky od standardu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
vlkova_ivana
|
Zaslal: so říjen 20, 2007 1:23 pm Předmět: |
|
|
Děkuji za odpovědi.
Kódy tedy použité stále nevím co znamenají, ale pevně věřím, že se to jednoho dne tedy dozvím
Jinak ke členům revizní komise jako zapisovatelům, pokud se někdo odvolá k revizní komisi na hodnocení bonitace, není zrovna šťastné řešení ba bych řekla ,že velmi špatné, aby členové "nezávislé revizní komise" se podíleli na bonitaci, když mají po té řešit případné stížnosti. To se mi upřímně velmi tluče, vám ne?
Pokud vím tak revizní komise řešila stížnosti na povahovou část bonitace, kdy byli z nepochopitelných důvodů zařazeny dva psi mezi feny.Po prostudování přihlášených zvířat si myslím, že argumenty, aby bonitační komisař neposuzoval své odchovy na Bonitaci v Kroměříži nebyly správné.
Po té revizní komise navrhla losování pořádí, které jsem pochopila, že má být hlavně kvůli zkoušce povahy, samozřejmě při zachování pořádí nejprve psy a pak feny ( rozlosování pořadí psů a pak rozlosování pořadí fen) Losování psů pouze k exteriéru mi přišlo zbytečné a ne odpovídající doporučením závěrů revizní komise. Vyřešit losováním hodnocení exteriéru, když se řesily stížnosti na povahovou část a pořadí zvířat, co vy na to?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
vlkova_ivana
|
Zaslal: so říjen 20, 2007 1:46 pm Předmět: |
|
|
Vidím, že máte o uvedenou problematiku zájem. Pokud by jste mi s něčím chtěla a mohla vypomoci, budu velmi ráda.[/quote]
Paní Otrubová po tom všem co jsem si o sobě na internetu přečetla, z vaší předrevoluční především v "hoviportálské" diskusi si myslíte, že bychom my dvě spolu mohly spolupracovat??? To si myslím, že nemůžete myslet ani vážně, protože bych se ve vaší společnosti bála velmi o svoje zádíčka
Mám velmi zaryté do paměti vaše věty, jakož to i některých dalších, spolupracovat mohu s lidmi, kterým důvěřuji a ne od kterých nevím kdy a kde čekat kudlu v zádech. Omlouvám se za odbočení, ale ta vaše nabídka mi připomněla jednu hluboce vrytou větu do paměti - paměť je někdy sloní.
Chov mám jako koníček a budu ráda, když plemeno nepůjde neodborností do háje a opravdové odoborníka v novém výboru bohužel postrádám. Tím zrovna vás, která se alespoĹ„ snaží odpovídat nechci urážet, ale je to bohužel tak.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
otrubova_alena
|
Zaslal: so říjen 20, 2007 2:55 pm Předmět: |
|
|
Paní Vlková,
děkuji za odpověď. I to je názor a já jej respektuji. Na rozdíl od Vás, já bych s Vámi bez problémů spolupracovat mohla. Bohužel ochota musí být oboustranná. Pokud někdy v budoucnu svůj názor změníte, dejte mi vědět.
S pozdravem
Alena Otrubová |
|
Návrat nahoru |
|
 |
fistungova_martina
|
Zaslal: so říjen 20, 2007 3:10 pm Předmět: |
|
|
goldmannova_alena napsal: |
Bonitační kód sestavuje mezinárodní rozhodčí pro posuzování exteriéru. Odpověď na Vaši otázku je tedy plně v jeho kompetenci.
|
A mohla bych vědět, kdo byl ten mezinárodní rozhodčí? V životě k němu na výstavu nepůjdu. Pokud tedy neví, že plavý pes nemá znaky, pak by posuzovaní hovawartů měl zřejmě zanechat ...
Nebo mi můžete někdo na něj dát kontakt, že bych se zeptala, co tím 4e bylo u plaváka myšleno.
Děkuji. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
otrubova_alena
|
Zaslal: ne říjen 21, 2007 7:43 am Předmět: |
|
|
Ahoj Martino,
předsedkyní bonitační komise byla paní Jana Svobodová. Již jsem ji v této věci oslovila a čekám na její vyjádření. Prosím jen o zdrženlivost. Nesuď předem, třeba se vše vysvětlí. Přeji hezký den  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
fistungova_martina
|
Zaslal: ne říjen 21, 2007 10:16 am Předmět: |
|
|
otrubova_alena napsal: | Ahoj Martino,
předsedkyní bonitační komise byla paní Jana Svobodová.  |
Díky za odpověď. Tohle už totiž dál nepotřebuje komentář. Je jasné, že pes je po Haskovi Gasko Prim a s velkým bílým znakem by neprošel bonitací, tak bylo třeba vymyslet něco, s čím projde. Chápu a na tuto paní rozhodčí už nějakou dobu se svými psy nejezdím. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
valentova_martina
|
Zaslal: ne říjen 21, 2007 10:28 am Předmět: |
|
|
Ten meziárodní rozhodčí prý Hovawarty nikdy neposuzoval. Bonitační kartu si četl ráno před bonitací. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
vlkova_ivana
|
Zaslal: ne říjen 21, 2007 10:36 am Předmět: |
|
|
valentova_martina napsal: | Ten meziárodní rozhodčí prý Hovawarty nikdy neposuzoval. Bonitační kartu si četl ráno před bonitací. |
Tak teď jsem z toho jelen, bonitaci hovawartů posuzuje rozhodčí, který hovawarty neposuzuje - to je vtip? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
fistungova_martina
|
Zaslal: ne říjen 21, 2007 10:44 am Předmět: |
|
|
Pokud je to vtip, tak hodně špatný !!!
Ale obávám se, že tady je opravdu možné všechno, takže i u bonitace rozhodčí, který hovawarty neposuzuje. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
beranova_iva
Založen: 19.3.2007 Příspěvky: 97 Bydliště: Červenka, okr. Olomouc
|
Zaslal: ne říjen 21, 2007 2:33 pm Předmět: |
|
|
Myslím, že tu nebylo zodpovězeno kdože byl ten rozhodčí - ví to někdo a odpoví ??? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
goldmannova_alena
|
Zaslal: ne říjen 21, 2007 3:19 pm Předmět: |
|
|
Předsedou bonitační komise musí být rozhodčí pro exteriér viz. Bonitační řád ods.6.
V Milovicích posuzovali dva rozhodčí : paní Jana Svobodová a pan Josef Němec.
O tom kdo bude jakého psa posuzovat rozhodl los, nikoliv něčí snaha, aby pes po plemeníkovi XY bonitací prošel a proto byl přiřazen k některému z rozhodčích. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
vlkova_ivana
|
Zaslal: ne říjen 21, 2007 3:25 pm Předmět: |
|
|
A je pravda, že pan Němec hovawarty neposuzuje? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
goldmannova_alena
|
Zaslal: ne říjen 21, 2007 3:49 pm Předmět: |
|
|
Pan rozhodčí Josef Němec je mezinárodním rozhodčím a na posuzování hovawartů má aprobaci. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|